A kezdetek

Hámori Pálról

1958-tól közel két évtizeden át dolgozott a Szirén Ruházati Szövetkezet férfi szabóságán, majd tisztítóüzemében. 1966-ban érettségi bizonyítványt, majd 1970-ben vegyésztechnikusi oklevelet szerzett. 1991 óta textiltisztító vállalkozóként áll a lakosság szolgálatában. Munkája mellett jelentős eredményeket ért el a birkózó sportban, többszörös Békés megyei bajnok, Dél-Magyarország ifjúsági bajnoka, 1958-ban korosztályos bajnok, országos bajnokságon második helyezett. A versenyzést sérülése miatt korán abba kellett hagynia, ezt követően edzői képesítést szerzett. Társadalmi edzőként működött, úttörő és ifjúsági bajnokokat nevelt.

Szarvasi Birkózás Anno

A jelenlegi helyzet

Hámori Pál és Horthy György munkássága után közel 25 évig nem volt birkózás Szarvason. 2014-ben az alapító tagok (régi birkózók, illetve leszármazottaik) úgy gondolták eljött az ideje, hogy újraindítsák a birkózást Szarvason, mivel Sükösd Attila edző segítségével hosszú idő után újra lenne lehetőség erre. 2015. januárjában el is kezdődött a munka, kezdetben a Szent István Egyetem tornatermében, ahonnan 2016 májusában az egyesület kisbirkózói átköltöztek a Szarvas, Bolza Pál sétány 2. szám alá, ahol sikerült egy állandó termet találni, amit csak a birkózók használnak és saját kedvük szerint rendezhetik be. Innen jött az ötlet, hogy ha már állandó terem van, akkor legyen neve is, így a terem 2017. nyarától a korábbi edzőről elnevezett „Hámori Pál birkózó terem” nevet viseli. Sikerült megteremteni kisvárosi szinten egy igényes, barátságos és viszonylag jól felszerelt termet. Ahol a gyerekek kezdetben játékosan megtanulhatják a birkózás alapjait és minden lehetőséget megkapnak, hogy később élsportolókká válhassanak.

2015. óta számos kitűnő eredményt értek el az ifjú birkózók, akik közül néhányan már országos bajnoki érmesekké nőtték ki magukat, illetve több külföldi versenyről térhettek haza fényesebbnél fényesbb érmekkel.

A jövőbeli tervek

Annak idején mikor újra elkezdtük a birkózást megfogalmaztunk egy célt, amely úgy szólt, hogy minél több gyerekkel igyekezünk megismertetni szeretett sportágunkat és minden lehetőséget igyekszünk megteremteni, hogy öröm sportolhassanak, vagy élsportolókká váljanak. Jövőbeli terveink is ehhez kapcsolódnak, hiszen nagy terveink közt van, hogy innen Szarvasról válogatott birkózókat neveljünk a magyar birkózó sportágnak. Emellett szeretnénk, ha újra hagyományt teremthetnénk a birkózásnak kisvárosunkban.

Polyák Imre: olimpiai bajnok, 3x olimpiai ezüstérmes, 3x világbajnok, a nemzet sportolója így vélekedett:

“Nagyon sokat tanultam a birkózásból. Legalább azt, hogy milyen valamiért igazán küzdeni. Azt tanultam meg, hogy minden azon múlik, mit akarsz elérni, hogy minden azon múlik, mennyire tudsz küzdeni valamiért.”